Ademhalingskinesitherapie

Ademhalingskine

Deze techniek heeft als doel de longen van de patiënt zo snel mogelijk vrij te maken van overtollig slijm (mucus). Indicaties zijn infectieziekten zoals bronchitis, bronchiolitis, longontsteking, aangeboren aandoeningen zoals mucoviscidose, primaire ciliarie dyskinesie… of aandoeningen van de longen ontstaan rond de geboorte (vb. bronchopulmonaire dysplasie bij prematuren, veelvuldige infecties bij pasgeborenen …).

De bedoeling is dat de drainage van de longen door de patiënt zelf actief wordt gedaan. De patiënten leren de mucus zelf te lokaliseren, los te maken en op te hoesten.

Autogene drainage

Bij baby’s en jonge kinderen worden dezelfde principes toegepast om hen te helpen de slijmpjes kwijt te geraken. Baby’s en jonge kinderen zijn echter nog niet in staat de ademhalingsoefeningen zelf uit te voeren. Daarom wordt hier geassisteerde autogene drainage toegepast.

De kinesitherapeut gebruikt een techniek waardoor de baby’s of jonge kinderen op een bepaalde manier gaan ademen waarbij de slijmpjes loskomen en ook opgehoest worden.

Vragen of afspraak maken?